In ziua de azi cand toti suntem grabiti sa ajungem undeva si totdodata nicaieri, m-am intrebat daca mai avem timp si pentru suflet. Traim intr-o societate materialista unde banul este lucrul cel mai de pret. Daca ai castiga la o loterie o suma mare de bani si ai intreba pe cei din jur ce ar face cu ei, ar insira o lista de lucruri pe care le-ar cumpara.
Avem ceva mai de pret decat banul, si anume timpul!
Daca suntem atat de atenti cum cheltuim banii de ce nu suntem atenti cum ne folosim timpul?! Sunt momente unice in viata pe care le irosim in loc sa ne hranim sufletul.
Veti spune, dar trebuie sa muncesc, trebuie sa am grija ca cei din jur sa aiba tot ce le trebuie. Dar te-ai gandit ca daca iti hranesti sufletul vei fi mai multumit, vei reusi in toate mult mai usor? Daca nu iti merge bine, daca simti ca totul te irita, ca nu iti ies lucrurile pe care ti le propui, opreste-te… a secatuit izvorul tau de resurse.
Ati intalnit cu siguranta persoane foarte bogate dar cu sufletul gol si nici nu isi mai dau seama de ce sunt atat de nefericiti. Sau ati intalnit persoane care desi nu au bani reusesc sa se bucure de tot ce ii inconjoara si sufletul lor este bogat.
Care este principalul motiv pe care il invocam?
Sunt prea ocupat!
Daca esti intr-o permanenta fuga, iti asumi mai mult decat poti duce, te agiti din orice, ceea ce faci este o corvoada, opreste-te pentru un moment si intreaba-te:
Incotro ma indrept?
Care sunt obiectivele mele?
Ce vreau eu de la viata in general? Sa fac cat mai multe lucruri, sa imi demonstrez cat de mult pot lucra, uneori pana la epuizare? Sa le arat celorlalti ce om de succes sunt?
Nu cat de multe sarcini poti rezolva intr-un timp scurt este important, ci calitatea lor. Pe ce pune pret azi societatea? Pe cantitate, oamenii sunt cu atat mai valorosi cu cat se comporta mai mult ca niste roboti care au ceva de executat si gata. Si cel mai rau este ca ajungem sa ne comportam si noi astfel si nu reusim sa ne schimbam “programarea”.
Cand ai facut ceva ultima data, un proiect spre exemplu, care sa iti faca placere si caruia sa ii dedici toata atentia ta, toata dragostea ta, sa ai sentimentul ca munca ta a fost impecabila si nu facuta pe fuga… si nu cu sentimentul acela ca “am facut ce am putut”?
Foto: .brioso.
Stii unde sa te opresti si cum sa iti hranesti sufletul? In ziua de azi, in goana, mai avem oare curajul de a spune: vreau sa ma bucur de razele soarelui, de un camp de maci, imi pare rau dar prefer sa fac asta decat sa mai muncesc 10 ore!!! Cati facem asta? Ba mai mult ajungi sa te scuzi ca vrei sa te bucuri de lucruri simple, ca si cum ar fi o rusine.
De cele mai multe ori trebuie sa ne imbolnavim fizic, sa fim trantiti la pat de boala ca sa intelegem ca sufletul nostru sufera si trebuie regenerat.
Intreaba-te intotdeauna ce se afla in spatele acelei boli fizice pe care o ai! Exista un mesaj… spre exemplu eu faceam o criza de colecist de stres… am inteles apoi mesajul transmis… si anume sa incep sa imi cunosc limitele, atat pot, atat fac si sa invat sa spun “nu”.
Citisem la un moment dat intr-o carte ca in loc sa trec lucrurile pe care le am de facut in agenda zilnica, sa trec cine vreau sa fiu si cum vreau sa ma simt in timp ce fac acele lucruri. Tu faci ceea ce iti place sau ceea ce faci e o corvoada? Puneti sufletul pe primul loc si nu mai cauta sa iti faci alte ganduri pentru a ignora ceea ce simti. Probleme nu dispar daca tu le ignori, doar se adancesc.
Asadar acorda-ti timp in fiecare zi pentru a-ti hrani sufletul: asculta muzica ta preferata, fa o plimbare in parc, citeste o carte, intalneste-te cu prietenii, fa gesturi spontane si pline de dragoste bucurandu-i pe cei dragi, ai grija de SUFLETUL TAU!
Articol publicat de Delia Muresan pe Empower in data de 9 iunie 2008.