• Sharebar

Ma gandesc cu placere la acele versuri care spun ca «nu trebuie sa inveti o samanta sa creasca«  Miracolul vietii se intampla indiferent daca tu accepti sau nu ca esti o parte din el. Pentru ca viata pur si simplu… este. De ce nu putem in loc sa fim in viata sa fim viata? In loc de in-dragostit, sa fii dragoste? Poate pentru ca trecem totul prin filtrul ratiunii si uitam ca nu este de fapt nevoie de ratiune pentru a ne bucura. Ratiunea ne este data pentru altceva.

Am fost invatati sa ne bucuram doar atunci cand avem un motiv bine intemeiat. De regula acel motiv e un fenomen din exteriorul nostru, nu din interior. Cu cat cautam mai multe motive in ceilalti pentru a ne bucura, cu atat ne vom simti mai dezamagiti si mai tristi cand ei ne dau «motive» de suparare.

In realitate, nu avem nevoie de factori externi (bani, confort, partenerul ideal, etc.) pentru a fi fericiti, pentru ca tot ceea ce exista deja te poate face fericit. Nu conteaza atat de mult ce se intampla in afara ta, cum conteaza atitudinea ta fata de acel lucru. Pentru ca daca ceea ce se intampla in afara ta e negativ, atunci risti sa te transformi intr-o eterna victima.

Daca azi te-ai hotarat sa fii fericit, atunci nimeni si nimic nu te poate impiedica pentru ca in tine e deja stabilit acest lucru. Daca ai luat aceasta hotarare, vei gasi bucurie si zambet in acele lucruri aparent «marunte» pe care in general oamenii le ignora pentru ca se cred prea importanti. Acele lucruri ar putea fi …albastrul cerului senin, prospetimea diminetilor de vara, o raza de soare in parul tau, un melc care vrea sa-ti taie calea, un trandafir pe marginea drumului, sunetul ploii in geamul tau, o stea cazatoare in timpul noptii, un curcubeu dupa ploaie si multe altele.

Foto: Rob Orthen

Tot ce ai de facut e sa-ti deschizi ochii pentru frumusete. Spun asta pentru ca parca am fi programati sa vedem doar raul in orice si in oricine, fete posomorate pe strada, oameni care alearga in disperare fara sa stie de ce, oameni care se inghesuie, claxoane in trafic, insulte, nemultumiri, barfa… Ciudat, nu-i asa? Cineva imi zicea ca se afla pe trotuar intr-o zi cu un trafic mare in oras, cu toata lumea agitata si cu toate astea a auzit o pasare cantand. Cati dintre noi auzim pasarile? Cati dintre noi ne oprim sa inspiram parfumul unui cires inflorit sau a unui trandafir cu roua pe petale?

Acea floare nu are nevoie ca noi sa o observam ca sa fie frumoasa, nu are nevoie de motive pentru a imprastia parfumul sau.. Tu de ce ai avea ? O pasare canta…indiferent daca o asculta sau nu cineva, ea nu are nevoie de confirmarea nimanui. Tu de ce ai nevoie de confirmarea celorlati pentru a te bucura? Acea pasare canta pentru ca asa e modul ei de a se bucura de viata. Ea nu poarta grija zilei de maine pentru ca are incredere ca acea forta care a creat-o o va hrani. Tu de ce porti grija zilei de maine?

Pasarea primeste hrana, dar asta nu inseamna ca leneveste sau ca asteapta sa-i pice din cer (desi poate uneori ii pica  :)). Ea stie ca are aripi care s-o ajute sa gaseasca tot ce natura ii ofera. Oare oamenii n-au aripi? Omul e o pasare cu aripi interioare… pacat ca nu le foloseste.

Asa ca pentru a te bucura de viata e suficient sa fii. Dar a fi nu e sinonim cu a avea, chiar daca societatea de consum asta ne invata. Sa luam exemplu de la natura si sa fim iubire, sa fim viata, sa fim bucurie, sa fim compasiune si lumina pentru noi insine si pentru cei din jurul nostru. Pentru ca totul porneste din interior spre exterior si niciodata invers. Cand te-ai bucurat ultima oara fara un motiv anume? 🙂

Articol scris de Adela Moldovan

Tagged with →  
Share →