• Sharebar

Cand am citit acest citat de Simone de Beauvoir mi-a fost destul de clar urmatorul mesaj pentru mine care insa cred ca este valabil pentru majoritatea oamenilor din ziua de azi: faptul ca lasam exteriorul sa ne influenteze atat de mult incat ne schimba in timp foarte mult, ne cream mai mult sau mai putin constient ziduri de aparare in jurul sufletului pentru ca acesta sa nu fie ranit si avem nevoie de constientizare, dorinta, motivatie, consecventa si efort din partea noastra pentru a reveni la sinele nostru initial, la ceea ce suntem noi de fapt, adica iubire, si spre ce tindem noi de fapt in viata, adica fericire.

De constientizare avem nevoie ca sa ne dam seama ca ne-am indepartat de esenta noastra, de ceea ce suntem de fapt. La un moment dat vine un moment in viata, poate un blocaj pe o anumita directie: personala, familiala, relationala, profesionala… poate un eveniment fericit sau orice altceva care declanseaza in noi dorinta de a vedea ce se ascunde sub acele ziduri de fapt. Asta se poate intampla de exemplu atunci cand ne vin intrebari de genul ” eu cine sunt?”, “ce ma face sa fiu unic si irepetabil?”, “care sunt talentele mele si ce fac eu cu ele?”, “de ce sunt nefericit?”etc.

Daca sunt sincer cu mine atunci cand raspund la acele intrebari ajung la un anumit raspuns mai mult sau mai putin satisfacator pentru mine. Imi dau cel mai probabil seama cat de mult m-am indepartat eu de mine si astfel apare de obicei dorinta de a reveni la esenta sinelui, dorinta de a sparge zidurile si a dezgropa comoara ce se afla acolo si a o scoate-o la lumina.

Ce ma motiveaza sa fac asta? E simplu. Dorinta fiecaruia de a fi fericit. Ca sa fii fericit in viata e important sa-ti asculti glasul inimii, intuitia, sa ajungi sa-ti cunosti valorile si sa ti le respecti – adica daca stii ca ai talent intr-un anumit domeniu si stii ca-ti face placere si te entuziasmeaza sa te ocupi de cutare chestie, atunci fa-o. Pune acel domeniu pe primul plan si nu banii (sau lipsa lor) si in timp vei reusi sa castigi chiar bani facand ceea ce-ti place. Nu cauta de exemplu un job avand ca scop banii pe care ti-i ofera acolo, ci in functie de valorile tale, vezi daca acel job iti respecta valorile sau daca iti poti respecta valorile la acel loc de munca.

Atunci cand iti propui sa te schimbi, in sensul de a-ti redescoperi sinele, de a-l scoate la iveala, daca iti doresti cu adevarat acest lucru si te simti motivat sa faci asta, fi consecvent in efortul pe care-l faci ca sa ajungi la rezultatul dorit. Da, este nevoie si de ceva efort, mai ales la inceput pentru a dobora zidurile create artificial in jurul interiorului deoarece zidurile de obicei au crescut in timp, in ani de zile de influente exterioare, prin educatie, prin acceptarea si preluarea mentalitatilor locului unde traim, prin superstitii sau idei inoculate cu cele mai bune intentii de catre parinti etc.

Foto: Ecstaticist

Abia atunci cand ne redescoperim sinele, il scoatem la lumina, si putem spune “Da, acesta sunt eu!” abia atunci incepem sa ne auzim glasul interior care ne spune foarte clar ce ar trebui sa facem, in ce directie sa o luam pentru a fi fericiti. Adica abia atunci ajungem sa constientizam de fapt cat de important este sa facem in viata ceea ce ne place, sa ne ocupam de ceea ce ne entuziasmeaza si ne umple de energie pentru ca asta ne duce de fapt la scopul vietii noastre, la nevoia noastra de a fi fericiti.

Sfatul meu este ca daca te simti entuziasmat pentru o idee, un job, o afacere, orice, e important sa mentii acel entuziasm din tine chiar daca initial nu stii cum sa procedezi, cum sapui in aplicare de exemplu o idee. Fa ceea ce-ti vine sa faci si ce simti ca-ti mentine entuziasmul viu. Acela este drumul tau. Evita sa mai rationalizezi atata, sa te intrebi ce si cum au facut altii si de ce. Tu ai drumul tau. Semnul ideal pentru tine ca esti pe drumul cel bun este entuziasmul puternic din tine, acea energie debordanda care te face ca si dupa 8-10 ore de lucru pe zi sa te simti plina de energie. Atata timp cat il simti e perfect. Actioneaza! Nu-ti fie frica de putina impulsivitate, mai ales ca multi, cu “ajutorul” rationalului, se trag de multe ori singuri inapoi pierzand astfel diverse ocazii bune.

Asa ca asculta-ti bine glasul interior si incepe de undeva, de unde simti ca ar fi cel mai bine pt tine fara sa te mai gandesti ca nu stii toti pasii care urmeaza. Vei vedea ca actionand vei ajunge sa cunosti cel putin pasul urmator pe care sa-l faci. Ai incredere in tine. Lasa temerile. Un pas mic are puterea de a schimba o intreaga directie…

Foloseste schimbarea ca pe o resursa, schimba-te pentru a ramane mereu acelasi.

Tagged with →  
Share →