• Sharebar

Teama este la fel ca intunericul.

Este imposibil sa faci ceva cu acesta, la modul direct. Nu poti sa-l arunci, nu poti sa renunti la el. Singurul mod in care poti scapa de intuneric este sa faci lumina.

Teama are la baza ignorarea sinelui real. Nu exista decat o singura teama reala, care se manifesta insa intr-o mie de feluri. Acesta este teama ca “as putea sa dispar, sa nu mai exist”. Intr-un fel ea este justificata, pentru ca voi chiar nu existati.

Curajul inseamna sa te arunci in necunoscut, invingandu-ti toate temerile.

Curajul nu este tot una cu lipsa fricii. Aceasta din urma apare atunci cand devii din ce in ce mai curajos, este experienta suprema a curajului, starea absoluta a acestuia. Diferenta intre un om las si un  om curajos este ca lasul asculta de temerile lui si le urmeaza, in timp ce omul curajos trece peste temeri si merge inainte. El se arunca in necunoscut, trecand peste propriile lui temeri, dar asta nu inseamna ca le ignora sau ca nu le are.

FOTO: Black_z

Voi va exagerati prea mult temerile. Priviti-le in fata si veti constata ca ele devin mai mici. Pana acum nu le-ati privit niciodata direct, tot ce ati facut a fost sa incercati sa scapati de ele. V-ati creat ziduri de protectie importiva lor, dar nu le-ati privit in ochi.

In fond, nu aveti de ce sa va temeti. Singurul lucru de care aveti nevoie este ceva mai multa luciditate. Indiferent ce temeri ati avea, retineti-le, priviti-le direct, asa cum procedeaza omul de stiinta cu obiectul lui de studiu. Veti fi surprinsi sa constatati ca temerile voastre vor incepe sa se topeasca, la fel ca inghetata. In clipa cand examinarea  va fi completa, ele vor disparea in totalitate.

Cand teama dispare si ramane numai libertatea, binecuvantarea este atat de mare incat cuvintele nu o pot exprima.

Cand este acceptata, teama se transforma in libertate. Cand este respinsa, negata, condamnata, ea se transforma in vinovatie. Teama trebuie acceptata ca parte integranta din situatia in care va aflati.  Omul este doar o parte minuscula, o picatura in oceanul vast al Universului. Asa apare teama: “Identitatea mea ar putea disparea”. Aceasta este teama de moarte. Orice temere este o teama de moarte, iar teama de moarte este o teama de anihilare.

Omul care traieste cu teama tremura tot timpul in sinea lui caci viata este mare, iar el e atat de mic…

Pentru a scapa de teama de anihilare oamenii incep sa actioneze astfel incat sa poata trai cat mai mult cu putinta. Ei incearca  sa-si securizeze vietile, incep sa faca compromisuri, cauta tot mai multe garantii, pana cand devin paralizati, caci cu cat esti mai sigur cu atat traiesti mai putin.

Exista atatea tipuri de teama. Ati putea face o lista…Veti fi surprinsi cat de multe tipuri de teama exista, si totusi, sunteti in viata! Exista atatea tipuri de virusi, de infectii, de boli, de pericole … iar viata pare atat de fragila si peste toate vine moartea pe care nimeni nu o poate evita. Cum sa nu ti se para intunecata viata?

Renuntati la frica! Ea v-a fost indusa in copilarie, inconstient. Renuntati acum in mod constient la ea. Maturizati-va, iar viata voastra va deveni o lumina din ce in ce mai puternica.

Fragmente din Osho – Emotiile, Editura Mix

Tagged with →  
Share →